12 Temmuz 2010 Pazartesi

Metin Dingil:Taraftar özel bir ayrıcalıktır..



Onların dilini anlamak gözyaşına ortak olmak zordur. Taraftarlık büyük bir sevgi bahçesi gibidir..
Spor taraftarsız olamaz. Sporun her dalında, her branşında taraftarlar coşkudur. Seyirci başkadır, taraftar bir başkadır. Seyirci bir güzelliği seyretmeye gelir, o da canı isterse.. Hava yağmurluysa, sıcaksa, müsabaka uzaktaysa gelmez. Ama taraftar için engel yoktur. O kutsal sevgiye engel hiçbir şey olamaz, taraftarın takımını desteklemesine hiçbir güç önüne geçerek mani olamaz. O kutsal sevgi fedakarlık demektir, o kutsal sevgi aşk demektir. Manevi değeri o kadar büyüktür ki anlatılamaz ancak yaşanır ve yaşatılır.
Taraftarın hiç kimseden, kimselerden beklentileri olmamıştır ve o kutsal sevginin menfaat olarak beklentileri olmamıştır. Futbol hepimizin hayatında beyaz bir sayfadır. Gençliğimizden önce çocukluğumuz onunla yaşamaya başladı. Onu sevdik, aşık olduk. Zaman o sevgiyi öylesine kutsallaştırdı ki taraftar anasından, babasından, sevdiğinden, çoluğundan çocuğundan, sıhhatinden ve canından çok sever oldu tuttuğu takımı ve sevdiği renkleri. Taraftar özel bir ayrıcalıktır. Yense de yenilse de gözyaşları her daim vardır. Fedakarlık ölümünedir onlar için. İstedikleri bir tek şey vardır: Başarı…
Taraftarların duygularını ancak taraftarlar anlar. Ne sporcu ne de yöneticiler anlar bunu. Onların dilini anlamak gözyaşına ortak olmak zordur. Taraftarlık büyük bir sevgi bahçesi gibidir. O bahçede her şey vardır. Taraftar tuttuğu takım sevdiği renkler için ilaç parasını verir, bazen evinin rızkını harcar ve hiç de şikayet etmez. Büyük taraftar olmak kolay değildir. Büyük taraftar büyük kulüplerden doğar.
Ekonomik darbeler spor kulüplerini vurdukça başarılar azaldı. Cefakar taraftarlar zamanla bağlı oldukları takımların başarılarını artık görmekten ziyade dinlemeye başladılar. Büyük spor kulüplerinin taraftarı olmak onun aşkıyla yanmak, tutuşmak bambaşka bir duygudur. Bunu ancak yaşayanlar bilmektedir. Her ne olursa olsun, her ne yaşanırsa yaşansın taraftarlık ruhu yaşanmaktadır. Zaman zaman insanlar üzülmekte olmasına rağmen bu taraftarlar futbolumuzun gururudur.

Hiç yorum yok: